Plastik Gıda ambalajı Ve Nanoteknoloji yeni uygulanan yöntemlerden biri de ambalajlarda sıcaklığa göre renk değiştiren boyalar kullanılması. Belli bir sıcaklık aşıldığında kalıcı olarak renk değiştiren bu boyalar gıdanın taşıma, depolama sırasında ya da rafta kaldı süre boyunca bozulmasına sebep olabilecek koşullarla karşılaşıp karşılaşmadığını gösteriyor.

Gıdaların fabrika çıkışından tüketiciye ulaşana kadar geçirdiği evrelerin izlenmesi için radyo frekansı tanımlama çipleri kullanılabiliyor. Bu çipler sayesinde ürünlerin taşınması sırasında maruz kaldıkları sıcaklıklar ve diğer başka akıllı ambalaj bilgiler de edinilebiliyor.

Giderek yaygınlaşan mikrodalga fırın kullanımı da yeni ambalajlama tekniklerini beraberinde getiriyor: Hazır gıdaların ambalajları içerisine eklenen metal filmlerle ürünün yüzeyinin kızarması sağlanırken, hazır öğün paketlerinde bölgesel koruyucu kaplamalar sayesinde ana yemek ısınırken, tatlı soğuk kalabiliyor.

Gıda ambalajı nedir? Neden kullanılır?

Nanoteknoloji

Ambalajlarda en son yenilik nanoteknoloji uygulamalarıdır. Nanoteknoloji nanometre boyutu ile ifade edilebilecek uygulamaları tanımlayan bir terimdir. Bir nanometre (nm) bir milimetrenin milyonda biri kadardır. Hücrelerimizdeki genetik materyali oluşturan DNA sarmallarının çapı 2 nm’dir. Tipik bir karbonlu bileşikte birbirine bağlı iki karbon atomu arasındaki uzaklık 0,12-0,15 nm’dir. Nanometre boyutunda kaplamalar ambalajın esnekliğini bozmadan istenen faydayı sağlamaktadır.

Modifiye atmosfer ambalajlarda kaplama malzemesi zaman içerisinde oksijen gibi istenmeyen gazların paket içerisine girmesine izin verebilir. Nanoteknoloji sayesinde kaplamanın içine yerleştirilen birkaç nm kalınlığında bir metal film hem paketin esnekliğini korur, hem gazların geçişini engeller. Nano boyutta gümüş partikülleri içeren ambalaj ve kaplamalar mikropların üremesine aktif olarak karşı koyar.

Plastik Gıda ambalajı nedir? Neden kullanılır?

Gıdalar Nasıl Saklanmalı?

Araştırmalar nanometre boyutunda uygulamalarla tüketiciyi korumak konusunda yoğunlaşmaktadır. Gözle görülemeyecek kadar küçük elektronik devreler paket içerisindeki havayı kontrol ederek ürün bozulduğu zaman çıkan gazları sezebilir ve tüketiciyi uyaracak bir işaret verebilir. Nanoteknoloji sayesinde kendi kendini soğutacak ambalajlar üretilebilir. Ambalajda açılan ufak yırtık ve delikleri tamir eden teknoloji çok uzak değildir. Renk değiştiren boyalar gibi, paketin içindeki gaz karışımı değiştiğinde ya da paket şişmeye başladığında renk değiştirerek tüketiciyi uyaran uygulamalar da geliştirilmiştir.

error: Content is protected !!